Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οι 5 λόγοι αποτυχίας της δίαιτας τις πρώτες 7 μέρες

Μάθετε ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να παραμείνουμε σε δίαιτα.






1. Το σώμα επαναστατεί

Οι αυστηρές δίαιτες πυροδοτούν τις εναλλαγές στη διάθεση, τους πονοκεφάλους, την κόπωση, τη δυσπεψία και τη μειωμένη πνευματική λειτουργία. Η αντίδραση αυτή είναι βεβαίως ανεπιθύμητη. Η διατροφή μας πρέπει να αλλάζει προς το καλύτερο ώστε να έχουμε περισσότερη ενέργεια και καθαρότητα μυαλού, όχι για να ταλαιπωρούμαστε!

Για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας. Συνήθως ο οργανισμός αντιδρά στις λίγες θερμίδες και στην έλλειψη υδατανθράκων. Πράγματι χρειάζεται να μειώσουμε τις ποσότητες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής για να χάσουμε κιλά, ωστόσο αν στερούμε από το σώμα όσα χρειάζεται μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο μεταβολισμό και γενικότερα την υγεία μας. Μη διστάσετε να προσθέσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ένα σνακ ή μερικά επιπλέον φρούτα.

2. Έντονη πείνα
Η πείνα που αισθανόμαστε μία ώρα μετά το τελευταίο μας γεύμα δεν είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, η χρόνια πείνα υποδεικνύει ότι η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη, κάτι που κάνει το σώμα να κρατά αποθέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την απώλεια βάρους.
Για να χάσουμε βάρος και πόντους χωρίς να πεινάμε, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας υγιεινές τροφές που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, όπως καθαρές πρωτεΐνες (αυγά, κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια και φακές), φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης), καθώς και λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο).
3. Λιγούρες
Υπάρχουν μερικές τροφές που δεν μπορούμε με τίποτα να απαρνηθούμε. Εάν προσπαθούμε να παραμείνουμε απόλυτα πιστοί στη δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε θυμό ή έντονη λύπη. Το αποτέλεσμα είναι μια μέρα να ξεσπάσουμε τρώγοντας τα πάντα ή να παρατήσουμε τη δίαιτα.
Η δίαιτα δεν είναι μια προσέγγιση «όλα ή τίποτα». Μπορείτε να εντάξετε μικρές αλλά απολαυστικές ατασθαλίες στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα χωρίς τύψεις. Ένα γλυκό την εβδομάδα είναι επιτρεπτό χωρίς να καταστρέφει τη δίαιτα.
4. Κοινωνική πίεση
Πολλές φορές δεχόμαστε κριτική από φίλους και συγγενείς όταν δεν αποδεχόμαστε μια πρόταση για φαγητό ή ποτό. «Μια χαρά είσαι, δε χρειάζεσαι δίαιτα», ακούμε συχνά.
Το φαγητό δεν είναι διασκέδαση. Αντί να προγραμματίζουμε τις κοινωνικές μας εξόδους με βάση το φαγητό, υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές που μπορούμε να επιλέξουμε. Εάν δεχθείτε πιέσεις, υποστηρίξτε τη θέση σας και εξηγήστε τους λόγους.
5. Συναισθηματικοί λόγοι
Από τη γέννησή μας, είμαστε προγραμματισμένοι να χρησιμοποιούμε το φαγητό συναισθηματικά. Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια ευκαιρία εορτασμού, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούμε το φαγητό για να δείξουμε στοργή σε κάποιον που αγαπάμε.
Τα έντονα συναισθήματα συνήθως επικρατούν της λογικής και μας κάνουν κοντόφθαλμους. Με άλλα λόγια, όταν είμαστε λυπημένοι ή θυμωμένοι ξέρουμε ότι το παγωτό θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα τώρα, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αύριο. Δοκιμάστε τη γιόγκα και το διαλογισμό για καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων σας και αποφύγετε να εστιάζετε σε καταστάσεις που σας προκαλούν δυσφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: