Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ποιες είναι οι τροφές που ενώ φαίνονται υγιεινές ΔΕΝ είναι;;

Οι σωστές διατροφικές επιλογές δεν είναι πάντοτε εύκολες... Μάθετε ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να σας προδώσουν! Οι ετικέτες των τροφίμων πολλές φορές καθοδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές, ωστόσο οι ενδείξεις «χωρίς λιπαρά», «100% φυτικό προϊόν» και «πλούσιο σε βιταμίνες» μπορεί να αποδειχθούν παραπλανητικές.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να αγοράσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία. Υπάρχουν μερικές τροφές που πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό ενώ κρύβουν παγίδες. Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά λίπη και ζάχαρη. Επίσης, οι τροφές που περιέχουν θαλασσινό αλάτι δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινές.
Περιέχουν τις ίδιες ποσότητες νατρίου με το κοινό μαγειρικό αλάτι. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα γευστικά, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των κόκκων. Με άλλα λόγια, λαμβάνουμε τις ίδιες ποσότητες νατρίου σε διαφορετική μορφή.

Προσοχή στα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά! Πολλές φορές αφαιρούνται τα υγιεινά λιπαρά των τροφών και στη θέση τους χρησιμοποιείται ζάχαρη προς ενίσχυση της γεύσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε ετικέτες που θα καθοδηγήσουν τις επιλογές μας, όπως στην περίπτωση των λαχανικών. Το χρώμα είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μας απόφαση. Τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να διαχωρίζουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα πολύσπορα. Οι τροφές ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινές επειδή περιέχουν όλα τα συστατικά του πυρήνα του σπόρου. Αντιθέτως, ο όρος «πολύσπορο» σημαίνει απλώς ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει διαφορετικούς τύπους σπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: